דוד קודיש

054-788-6488

איזו רמה אני?

איזו רמה אני?

משוב מתמיד הוא דבר חשוב מאוד ללמידה ואחד מעקרונות המישחוק החשובים ביותר. במשחק אנחנו מקבלים משוב לפעמים בכל שניה נתונה ולעיתים תוך 2-3 דקות נקבל את המשוב. המשוב מאפשר לנו לשפר אסטרטגיות ולקבל החלטות מהירות במשחק שיובילו לתוצאה רצויה.

בלמידה בכתה הדבר כמעט אינו קורה בשל בעיות ברורות. מורים לא מתפנים לתת משוב לתלמידים, וכשזה קורה אחת להרבה זמן ובדרך אגב (מורה שרואה טעות אצל תלמיד ועושה מזה דרמה) זה מתקבל באנטגוניזם מצד התלמיד כי “מה היא נופלת עלי”, “בסדר אז טעיתי – מה קרה?”, או בחשש שהמורה לא אוהבת את התלמיד או תחשוב עליו דברים רעים. הן האנטגוניזם והן החשש מובילים לאותו מקום – לא ללמוד מהטעות. מורים גם קובעים ציונים לתעודה או למגן וישנו תמיד החשש להצטייר רע. השאלות הסטנדרטיות של תלמידים: “אני מוכן למבחן?” או “אני יודעת את החומר?” מעידות על חוסר במשוב.

נסיון להפוך את המשוב לדיגיטלי בעזרת לומדות וסביבות מתוקשבות בהן התלמיד פותר שאלות ומקבל משוב מהמחשב יכולות היו לפתור חלק מהנושא הזה, רק שלטעמי המערכות הקיימות מפספסות את העיקר – והוא שתלמיד שקיבל משימה לתרגל – רואה את זה ממילא כעונש ולא כמשהו מהנה, ולכן המטרה שלו היא לסיים עם העונש כמה שיותר מהר. ביננו – אני לא רואה הבדל גדול בין מערכת שרק אומרת לך אם טעית, לבין בדיקה בתשובות בסוף הפרק בספר. 

אז מה עושים?

במחקר שאני עושה עם סטודנטים באוניברסיטה ובמכללה פיתחתי בוט טלגרם שמאפשר לסטודנטים בכל רגע נתון לתרגל שאלות בנושא הקורס. בבוט יש כ- 500 שאלות אמריקאיות וסטודנטים יכולים לתרגל לאורך כל הסמסטר ובוודאי לפני הבחינה. אין שום חובה לעשות זאת וזה לא מרכיב ציון בשום צורה – אבל חלק מהשאלות בבוט יהיו בבחינה. סטטיסטית, יש כל כך הרבה שאלות שאין משמעות לעובדה הזו. זה כמו לומר לתלמידים 3 שאלות כלשהן מתוך כל פרק הגיאומטריה בבני גורן יהיו בבחינה. התוצאה: ב- 3 שנים בהן הבוט קיים, עובדים איתו מעל ל- 650 סטודנטים שענו על יותר מ- 350,000 שאלות. נסו לדמיין מה זה היה עושה לרמה של תלמידים בכתה שלכם.

הזמינות של הבוט והעובדה שכל שאלה לוקחת חצי דקה למענה הופכת את השימוש בו למשהו שכולם פשוט עושים. ברכבת, בשירותים, בתור לקפה. בהתאם לכמות התשובות הנכונות והטעויות וסוג השאלות, סטודנטים מקבלים מידע על איזו רמה הם ומה אחוז התשובות הנכונות שלהם. 

בעולם בתי הספר – אני ממליץ על כלי פשוט שבו תלמידים יקבלו תשובה לשאלות של “באיזו רמה אני?” על ידי שאלון קצר ומוגבל בזמן שבו תלמידים צריכים פשוט לדעת את התשובה. אם יש שבר עם איקס במכנה, תחום ההגדרה יהיה איקס גדול מאפס. אם יש ביטוי של איקס בריבוע ועוד 4, צריך לדעת שהוא תמיד חיובי. תלמידים יענו מהר ככל האפשר על שאלות ויקבלו בסוף התהליך משוב ברור לגבי מה הם ידעו ולא ידעו, באיזו נקודת זמן זה כבר נהיה קשה מידי, ובעיקר – יוכלו לחזור על התהליך שוב ושוב עד להצלחה מלאה. אלמנט הזמן חשוב כדי לייצר אווירה של הישגיות. אם כל הכתה עושה את זה במקביל יש גם תחרותיות. לתלמידים שתחרותיות לא מתאימה להם אפשר לתת את זה בזמן שקט יותר אבל לא הייתי מוותר על זה.

הקובץ המצורף מכיל כלי מהסוג הזה עבור תחומי הגדרה וניתן לבנות עוד כאלה עבור נושאים נוספים כגון אסימפטוטות, נקודות חיתוך עם ציר y, תחומי עליה ירידה של פונקציה כאשר הנגזרת נתונה

כתיבת תגובה

Scroll to Top